ВЕРИФІКАЦІЯ МОДЕЛЕЙ ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНИХ ПРОГРАМ: ПЕРЕВІРКА НА НЕСУПЕРЕЧЛИВІСТЬ ТА УЗГОДЖЕНІСТЬ - Богдан, Ирина Валентиновна (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Якість є найважливішою характеристикою будь-якого програмного забезпечення. Для забезпечення високої якості створюваної програми необхідне виконання ряду процедур, однією з основних серед яких є верифікація. Постановка проблеми. Верифікації підлягає як саме програмне забезпечення, так і його модель, яка у випадку з об’єктно-орієнтованим програмним забезпеченням представлена безліччю UML-діаграм. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Практично всі з існуючих на даний момент методів верифікації моделей об’єктно-орієнтованих програм дозволяють виконати верифікацію виключно окремих діаграм, не перевіряючи при цьому всю модель в цілому на несуперечливість її складових. Виділення невирішених раніше частин загальної проблеми. Таким чином, актуальною є задача перевірки на несуперечливість і узгодженість всіх UML-діаграм, що входять до складу створюваного об’єктно-орієнтованого програмного забезпечення. Постановка задачі. Головною метою даної статті є опис умов і обмежень, виконання яких дозволить забезпечити узгодженість і несуперечність між UML-діаграмами всередині моделі об’єктно-орієнтованого програмного забезпечення. Виклад основного матеріалу. Так як діаграма варіантів використання описує вимоги до програмного забезпечення, то несуперечливість переходу від даної діаграми до діаграми класів перевірити не можна. діаграми взаємодії і поведінки будуються на основі діаграми класів, тому необхідно перевірити узгодженість і несуперечність переходу від діаграми класів до даних діаграм. Діаграма компонентів також створюється на підставі діаграми класів, таким чином слід перевірити коректність переходу від діаграми класів до діаграми компонентів, а потім - від діаграми компонентів до діаграми розгортання. Висновки. У статті запропоновані умови і обмеження, перевірка і виконання яких дозволить забезпечити узгодженість і несуперечність між UML-діаграмами всередині конкретної моделі об’єктно-орієнтованого програмного забезпечення.