ШЛІФУВАННЯ ФАСОННИХ ПОВЕРХОНЬ НА ВЕРСТАТІ ВЗ-208-Ф3 - Пасов, Геннадій Володимирович; Венжега, Володимир Іванович; Бакалов, Валерій Григорович (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. Шліфування фасонних поверхонь на обладнанні з широкими технологічними можливостями дає змогу здійснювати продуктивну та точну обробку складних деталей. Застосування його в ма- шинобудуванні можливо як в основному виробництві, так і в ремонтно-відновлювальному. Постановка проблеми. Нині одним зі шляхів виходу з тяжкої кризи є становлення машинобудування та мета- лообробки. У загальному обсязі металообробки безперервно збільшується відсоток деталей зі складними поверхня- ми, які суттєво впливають на техніко-економічні показники машин. До таких деталей відносять: лопатки газових та парових турбін, зірочки диференціалів автомобілів, прес-форми, валки трубопрокатних станів, корпусні деталі суден, ракет, літаків, дискові, циліндричні, торцеві кулачки та інші. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Особливі труднощі при обробці фасонних поверхнонь викликає обро- бка точних фасонних поверхонь в умовах серійного, а також масового виробництва. Обробка цих поверхонь відріз- няється від обробки простих поверхонь яскраво виявленою нестаціонарністю, рівень якої суттєво впливає на оби- рання технологічного процесу обробки цих поверхонь, а також обладнання для їх обробки. Тому перед обранням технології та обладнання необхідно проаналізувати закономірності, які властиві процесу обробки фасонних повер- хонь. З урахуванням зміни номенклатури поверхонь, які оброблюються, а також для підвищення точності обробки доцільно використовувати верстати з числовим програмним керуванням. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У процесі зняття припуску та формоутворення необ- хідної поверхні інструмент переміщується не по нормалі. На верстаті моделі МА-369-Ф3 шліфувальний круг пере- міщується тільки в одному напрямку, тобто буде зворотно-поступальний рух. При цьому необхідно враховувати радіус шліфувального круга. Необхідно запропонувати таке обладнання, яке дозволить вирішити цю проблему. Постановка завдання. Метою цієї роботи є дослідження можливості шліфування фасонних поверхонь на верс- таті ВЗ-208-Ф3. Виклад основного матеріалу. На верстаті моделі ВЗ-208-Ф3 є можливість вести обробку шліфувальним кру- гом, який переміщується по двох координатах, тобто здійснюється схема обробки з площинно-поступальним ру- хом. При зворотно-поступальному русі зняття припуску буде здійснюватись за паралельними кривими, при площин- но-поступальному – за еквідистантою. У процесі обробки шліфувальний круг постійно зношується і потребує періодичної правки, що необхідно враховувати при складанні керуючої програми, тобто кожен оброблюваний кон- тур необхідно програмувати окремо. На верстаті ВЗ-208-Ф3 (площинно-поступальний рух) є можливість виклю- чити вплив радіуса шліфувального круга, а відповідно, і його знос, на точність формоутворення. При цьому в керу- ючій програмі необхідні періодичні додаткові підводи, контур обробки при цьому не змінюється. При фінішній обробці відбувається постійне уточнення профілю обробки. Таким чином, площинно-поступальна схема обробки (верстат моделі ВЗ-208-Ф3) має суттєві переваги перед зворотно-поступальною схемою. Висновки відповідно до статті. Одержано можливість обробляти деталі типу кулачка, на верстаті ВЗ-208- Ф3 з ЧПК 2С42 з площинно-поступальною схемою обробки. Розроблена методика дозволяє підвищити точність обробки за рахунок зняття припуску за еквідистантними кривими, не враховуючи радіуса шліфувального круга. Ке- руюча програма суттєво спрощується, оскільки потребує лише одного задаючого профілю кулачка та періодичних додаткових підводів, які враховують знос шліфувального круга та його правку. Запропонований метод обробки мо- же бути використано в серійному виробництві, де необхідно часто переходити на різнопланову продукцію, а та- кож під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт.