ЗАСТОСУВАННЯ МОДИФІКОВАНИХ ПОЛІСАХАРИДІВ ДЛЯ АНТИСЕПТИЧНОЇ ОБРОБКИ ШКІРИ - Plavan, Viktoriia; Ishchenko, Olena; Resnytskyi, Ilya; Liashok, Iryna; Kuchynska, Daria (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Шкіра дуже чутлива до деградації мікроорганізмами під час обробки, зберігання, транспортування та використання. Тому актуальним залишається пошук препаратів та методів обробки шкіри, надання специфічних фунгіцидних властивостей залежно від призначення. Постановка проблеми. Встановити можливості використання композиції на основі модифікованих полісахаридів із додаванням ПВС та четвертинно амонієвих солей для обробки шкіри з метою надання фунгіцидних властивостей. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі стосовно полімерних матеріалів, антисептичних та фунгіцидних препаратів, які використовують для одержання спеціальних властивостей. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Принцип дії багатьох фунгіцидних чи бактерицидних препаратів у разі їх спільного застосування не з’ясований. Зокрема, у разі одночасного використання модифікованих полісахаридів і четвертинних амонієвих солей для антисептичної обробки шкіри. Постановка завдання. Дослідити вплив обробки шкіри композицією на основі модифікованого полісахариду на фізико-механічні та фунгіцидні властивості матеріалу. Виклад основного матеріалу. Встановлено, що полімерна композиція на основі модифікованого крохмалю та полівінілового спирту з додаванням четвертино амонієвих солей надає шкірі антисептичних властивостей, це доведено затримкою росту мікроорганізмів на 3-4 мм від краю зразка. Відносна повітропроникність шкіри зменшується майже вдвічі (з 1,18 · 103 до 0,54 · 103 см3 /см2 · год), також зменшується пористість шкіри на 5-10 % та збільшується жорсткість на 40 %. Висновки відповідно до статті. В результаті проведених досліджень встановлено, що застосування модифікованих полісахаридів надає шкірі спеціальних властивостей хоча викликає зниження межі міцності шкіри при розтягуванні, однак за своїми фізико-механічними властивостями оброблена шкіра відповідає вимогам нормативнотехнічної документації до підкладкових шкір і може використовуватись для виготовлення устілок.