ДИСТАНЦІЙНИЙ МОНІТОРИНГ ЗДОРОВ’Я: ВИЯВЛЕННЯ ПАДІНЬ - Abdulhamid, Mohanad; Deng, Peter (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Падіння - серйозне питання охорони здоров’я серед літнього населення; це може призвести до критичних травм, як переломи стегна. Іммобілізація, спричинена травмою чи несвідомістю, означає, що потерпілий не може викликати собі допомогу. Постановка проблеми. Метою даної роботи є розробка та створення системи виявлення падіння. Система складається з пристрою моніторингу, який бездротово зв’язується з ноутбуком. Пристрій здатний точно розрізняти падіння і не падіння. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Системи охорони здоров’я у світі зазнали величезного розвитку за останні 50 років. На початку 1960-х у нас були комп’ютери у вигляді мейнфреймів, включених до систем охорони здоров’я. Однак виникли деякі проблеми з їх використанням. Ці мейнфрейми були дуже маленькими, дорогими, великими за розміром і споживали багато електроенергії, і, як результат, їм довелося ділитися декількома лікарнями, оскільки незалежна власність взагалі не була можливою. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на всі зміни, все ще залишалося питання доступності лікування, яке пропонували лікарні з точки зору пацієнтів. Це негативно впливало як на лікарні, так і на пацієнтів. Лікарні не отримували достатньо велику кількість пацієнтів для лікування, тоді як пацієнти вибирали альтернативні схеми лікування. Постановка завдання. Завдання цієї роботи полягає у виявленні падіння та віддаленому перегляді зібраних даних. Алгоритм виявлення падіння розробляється та впроваджується за допомогою програмування на платі Arduino Uno. Віддалений перегляд даних проводиться на ноутбуці після передачі на нього даних виявлення падіння бездротовим способом. Виклад основного матеріалу. Для виявлення падіння вздовж осі враховується величина прискорення. За вихідними даними акселерометра зміна кута також може бути обчислена за допомогою крапкового добутку. У разі падіння людина відчуває миттєвий вільний падіння, а потім великий сплеск прискорення. Для бездротової передачі даних ми вибираємо модуль HC-05, який є простим у використанні синьозубим модулем SPP (протокол послідовного порту), призначеним для прозорого налаштування бездротового послідовного з’єднання. Для відповідного виявлення падіння ми вибираємо акселерометр. Модуль Bluetooth отримує дані виявлення падіння від мікроконтролера і передає їх на портативний комп’ютер, де ми здійснюємо віддалений перегляд даних. Висновки відповідно до статті. Метою даної роботи було створити систему виявлення падіння, яка бездротово зв’язується з портативним комп’ютером (де ми маємо віддалений перегляд зібраних даних). Ми досягли первинної мети створення робочої системи, здатної розпізнавати падіння, одночасно бездротово синхронізуючись з ноутбуком.