Захищена система розумного будинку з використанням Internet of Things - Базилевич, Володимир Маркович; Мальцева, Марина Віталіївна; Петренко, Тарас Анатолійович; Черниш, Леся Григоріївна (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Сьогодні Internet of Things (Інтернет речей, IoT) щільно увійшов у життя мільярдів людей по всьому світу. IoT використовується в багатьох сферах людської діяльності – промисловості, побуті, медицині, освіті, управлінні містами та ін. Однак зростання кількості підключених пристроїв веде до збільшення ризиків безпеки - від заподіяння фізичної шкоди людині за допомогою цих пристроїв до пошкодження надскладного технологічного обладнання. Саме тому питання забезпечення захисту систем IoT є актуальними. Постановка проблеми. Комплексний захист систем IoT можливий лише при забезпеченні надійного мережевого, програмного та технічного захисту пристроїв, обладнання та комунікацій з яких складаються ці системи. Враховуючи те, що вищезазначені об’єкти та методи їх захисту можна об’єднати в окрему захищену систему розумного дому, її розробка є актуальною теоретичною та практичною задачею кібербезпеки. Аналіз досліджень і публікацій. Сьогодні існує багато публікацій, в яких аналізуються проблеми безпеки IoT, та пропонуються шляхи їх вирішення, проте роботи, в яких була б розроблена окрема захищена система IoT на прикладі розумного будинку, відсутні. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Аналізуючи багаторівневу архітектуру IoT-систем і особливості хмарних платформ Інтернету речей, виділяючи потенційно вразливі компоненти цих комплексних рішень (система управління доступом до IoT-пристрою і хмарної платформи;хмари, мобільні додатки та веб-інтерфейси пристроїв; оновлення програмного забезпечення; пам’ять пристроїв; локальні сховища даних; апаратні та програмні інтерфейси пристроїв; мережеві сервіси пристроїв;екосистема комунікацій, зокрема мережевий трафік) можна стверджувати що побудова захищеної системи розумного дому з використанням IoT дозволить підвищити рівень захищеності цих систем. . Метою статті – побудова захищеної системи з використанням IoT на прикладі розумного будинку. Виклад основного матеріалу. Визначено основні поняття IoT, досліджено основні сфери використання IoT, розроблено захищену систему розумного будинку з використанням IoT в якій використано основні способи захисту інформації що доцільно впроваджувати в мережах розумного будинку - VPN, брандмауер, ACL та паролі для надійного захисту. Проаналізовані основні вразливості IoT та шляхи їх усунення. Розглянуті різні архітектури систем ІоТ. Запропоновано алгоритм налагодження захищеної системи розумного будинку з використанням IoT Висновки відповідно до статті. В роботі було розроблено захищену систему з використанням Internet of Things на прикладі розумного будинку. Визначено переваги та недоліки використання Інтернет речей. Досліджено, що популярність Інтернет речей зростає щосекунди, тому необхідно більше уваги приділяти їх захисту. Основними уразливостями IoT можна вважати відсутність стандартизації, шифрування трафіку, встановлення дефолтних паролів за замовчуванням. Було запропоновано схему захищеної системи розумного будинку з використанням Internet of Things побудовану в Cisco Packet Tracer та покроковий алгоритм налагодження системи її захисту з використанням фаерволу ASA5505 для фільтрації вхідного трафіку. Було створено складні паролі для облікових записів пристроїв IoT. Протоколи бездротової передачі WPA2/3-PSK з використанням алгоритму AES забезпечує безпеку бездротової передачі даних. На домашньому контролері встановлено унікальний SSID. Створену систему можна впроваджувати та безпечно використовувати в будинках та офісах.