Етичний хакінг у бізнес-компаніях та виявлення вразливостей в інформаційних системах державних органів України - Семендяй, Сергій Матвійович; Шелест, Михайло Євгенович; Ткач, Юлія Миколаївна; Черниш, Леся Григоріївна (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми досліджень. Бурхливий розвиток IT-технологій та інтенсивна інформатизація усіх сфер суспільства веде до появи нових інформаційних загроз, тому інформаційна безпека є одним із найбільш важливих завдань IT-індустрії. Важливим елементом у процесі розробки нових методів захисту інформації є пошук вразливостей інформаційних систем. Постановка проблеми. Перспективним напрямом у галузі захисту інформації є розробка активних методів забезпечення захисту, з-поміж яких можна виділити пошук вразливостей інформаційних систем. Аналіз останніх дослілджень і публікацій. У сучасних дослідженнях інформаційної безпеки значне місце посідають етичний хакінг та проведення тестів на проникнення, залишаючи в тіні такий дієвий засіб, як дослідження волонтерами вразливостей державних інформаційних ресурсів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нині в роботах вітчизняних та закордонних учених недостатньо уваги приділяється можливостям дослідження волонтерами вразливостей державних інформаційних ресурсів. Постановка завдання. Мета статті полягає у висвітленні різниці між підходами до забезпечення кібербезпеки в бізнес-структурах та державних органах України. Виклад основного матеріалу. Клієнти надають IT-компаніям дедалі більше особистої інформації, а компанії повинні її оберігати. Але практично в кожній програмі є вразливості, отже, персональні дані клієнтів можуть опинитися у руках злочинців. Висновки відповідно до статті. Показником роботи кіберполіції є розкриття злочинів. Так, кіберполіція робить багато корисного, наприклад, ловить шахраїв і розповсюджувачів дитячого порно. Однак специфічних комп’ютерних злочинів розкрито одиниці. Тобто рівень захисту з боку держави як власних ресурсів, так і громадян від злочинних посягань поки що низький.