РОБОТИЗОВАНЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ ДЛЯ ОПЕРАЦІЙ ВИБОРУ І РОЗМІЩЕННЯ В ПРОГРАМІ МОДЕЛЮВАННЯ ROBOTSTUDIO - Марцінко, Петер; Семанчик, Крістіан (Технічні науки та технології, 2021)
Промислові роботи пов’язані з основним аспектом автоматизації та роботизації виробничих процесів і в даний час є основним елементом роботизованих робочих місць. Вони полегшують роботу людей, замінюючи їх на монотонних операціях, покращують не тільки якість продукції, але і точність технологій або маніпуляцій. На основі аналізу багатьох публікацій зроблено висновок про надважливість операції завантаження 3D-об’єктів у середовище моделювання. Метою статті є створення проекту роботизованого робочого місця для сортування сервомоторів. Для моделювання робочого місця було використано програмне забезпечення RobotStudio. Дані з інших ресурсів були імпортовані в середовище, але основний елемент був використаний з бібліотеки - робот IRB 1660ID з віртуальним контрлолером. У роботі представлено проект роботизованого робочого місця, створений в середовищі моделювання RobotStudio. Проектування включає в себе вибір станцій, подальшу вставку компонентів з бібліотек та вставку створених компонентів з інших джерел. Створено макет роботизованого робочого місця. Представлено програмування окремих елементів робочого місця за допомогою SmartComponents та подальша демонстрація моделювання роботи роботизованого робочого місця. За допомогою SmartComponents були створені різні датчики та сигнали, завдяки чому стала можливою взаємодія робота, інструмента та конвеєра. Інші частини були створені в SolidWorks або Creo. Запропоновані в роботі ідеї та отримані знання можна використовувати у технічній практиці, а також у навчальному процесі. У майбутньому передбачається створити реальне робоче місце для операцій вибору та розміщення і створити код RAPID для завантаження в середовище ABB. Стаття є публікацією науково-методичного характеру.