СИСТЕМА ПРОМИСЛОВОГО БАЧЕННЯ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ - Вагаш, Марек; Галайдова, Алена (Технічні науки та технології, 2021)
Тенденції в області нетрадиційних технологій та їх використання в багатопрофільному виробництві та автоматизації в даний час направлені в основному на ідентифікацію та оцінку параметрів об’єктів, що беруть участь у виробничих процесах. Сучасне оснащення автоматизованих промислових об’єктів нетрадиційними технологіями фокусується на галузі інженерії матеріалів у вигляді передових систем тривимірного зору, які дозволяють використовувати вбудовані складні ланцюжки розпізнавання характеристик об’єкта. Стаття спрямована на експериментальну перевірку і визначення координат заданого еталонного об’єкта, яким управлятиме промисловий робот-маніпулятор типу SCARA. У процесі роботи необхідно було ідентифікувати і локалізувати окремі об’єкти на автоматизованому робочому місці за допомогою системи візуального контролю OMRON F150-3. Тому кінцева мета поставленого завдання - надійно ідентифікувати виявлений еталонний об’єкт і перейти до наступної технологічної операції. Показано, що основний вплив на отримані результати ідентіфікаціі об’єктів здійснюють умови освітлення (рівномірність освітлення) або відстань системи вертикальної камери від виявленого об’єкту. Результати дослідження були спрямовані на створення доступної і повністю функціональної системи технічного зору, заснованої на використанні двох стандартних камер CCD і застосуванні комунікаційного інтерфейсу RS232C як стандарту взаємодії між двома об’єктами (система технічного зору і роботизована система). Отримані на даний момент результати адаптовані для подальшого, більш глибокого опрацювання на наступному етапі розробки. Зокрема, доцільно забезпечити надійні умови освітлення, щоб гарантувати безперервність автоматизованого процесу. Опублікована стаття представляє вибрані кроки для отримання даних еталонного об’єкта (зокрема, центру ваги) з акцентом на виробника систем камер OMRON. Представлена стаття надає більш детальне уявлення про систему розпізнавання та калібрування зображення, яке часто недостатньо повно описується в посібниках постачальників. Стаття є публікацією науково-методичного характеру.