ПАКУВАЛЬНИЙ ПАПІР ІЗ НАПІВФАБРИКАТІВ ОБГОРТОК КАЧАНІВ КУКУРУДЗИ - Черьопкіна, Романія; Денисенко, Анна; Дейкун, Ірина; Трембус, Ірина (Технічні науки та технології, 2021)
Вивчено можливість використання напівфабрикатів, отриманих із обгорток качанів кукурудзи для виготовлення пакувальних видів паперу. Показано залежність фібрилювання волокон із обгорток від ступеня їх делігніфікації. Проаналізовано фракційний склад маси після розмелювання. Показано, що натронно-содові напівфабрикати із обгорток за невисоких витрат реагентів 10 та 14 % в од. Na2O та нетривалого часу обробки 15 та 30 хв і температури 100 °С та 160 °С характеризуються високими паперотворними властивостями. Зважаючи на доступність обгорток кукурудзи, легкість їх делігніфікації та високі показники міцності, вони можуть успішно використовуватися як целюлозовмісної сировини для виготовлення паперу обгорткового, для пакування текстильних матеріалів, для обкладинок зошитів.