ДИЗАЙН ПНЕВМОБІЛУ - Jánoš, Rudolf; Fetko, Denys (Технічні науки та технології, 2021)
Враховуючи, що на даний момент відбуваються значні зміни клімату і що вони стосуються багатьох тем, це викиди та екологія, значна частина викидів створюється автотранспортом. Ось чому останнім часом виробники шукають альтернативу. До них належать, наприклад, електромобілі, гібридні приводи, двигуни з етанолом, автомобілі з воднем, оскільки в деяких містах заборонено в’їзд автомобілям на дизельних двигунах. Експериментальний привід – це двигун зі стисненим повітрям [3]. Стаття зосереджена на дизайні пневмомобіля, який підготовлений нашим факультетом та брав участь у перегонах 2019 року. Пневмомобіль має типову раму, але кузов гірший за аеродинамікою, зовнішністю та вагою. У розділі вони зможуть порівняти інші транспортні засоби, які беруть участь у гонці. Буде описано можливості моделювання в системах CAD / CAM. Дизайн кузова працюватиме в програмі Creo Parametrics. [2] Поточні продажі та правила ЄС змушують стрворювати все більше нових продуктів у системах руху автомобілів, ніж у будь -якій іншій сфері. З погляду навколишнього середовища, не тільки пошук більш ефективної системи, але і так звані поновлювані джерела енергії або приводи зеленої енергії можуть бути розроблені як альтернатива звичайному двигуну внутрішнього згоряння [4]. Щороку, починаючи з 2008 року, угорське місто Егер проводить міжнародні гонки на автомобілях зі стисненим повітрям. Захід призначений для студентів технічних вузів. Змагання мають три дисципліни: максимальну дистанцію, спринт та слалом. Наш університет регулярно бере участь у конкурсі з 2018 року. У 2018 році він першим взяв участь у триколісному транспортному засобі з двигуном зірки, що було досить проблематичним, і тому у 2019 році вони взяли участь у абсолютно новому чотириколісному а транспортному засобі [1; 2]. Робота присвячена виробництву кузова автомобіля, виготовленого нашим університетом для участі в автоперегонах в Угорщині, в місті Егер. Щорічно гонки на автомобілях зі стисненим повітрям проводяться з 2008 року. Наш університет бере участь у перегонах з 2018 року. Розробивши новий кузов, ми покращимо аеродинамічні властивості шин, що покращить уявлення нашої команди про кращі результати. На основі дизайну буде виготовлено кузов, який візьме участь у перегонах наступного року, оскільки ми не могли взяти участь у конкурсі через пандемію COVID 19.