РЕТРОФІТ МОДЕЛІ ПНЕВМАТИЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВАКУУМУ - Тулея, Петро; Щурка, Мартін (Технічні науки та технології, 2021)
У статті розглядається реальний процес структурних модифікацій моделі пневматичного механізму, призначеного для навчальних цілей, у процесі підготовки студентів кафедри до технічної практики. Практичному навчанню останнім часом надається велике значення, але в педагогічній практиці досі бракує засобів навчання для їх впровадження. У статті не йдеться про деталі, а про загальний підхід до вирішення проблеми модернізації незадовільної моделі механізму, про який йдеться. У статті описано процес модернізації моделі пневматичного механізму для маніпулювання об’єктом за допомогою вакууму (присоски). Метою статті є підхід до процедури та впровадження вдосконалення практичного навчання з використанням реальних технічних засобів, реалізованих як результат випускних робіт студентів. Технічне рішення модернізації, описане у статті, відповідає стандартним процедурам вирішення подібних завдань. Рішення базується на аналізі недоліків попереднього рішення та дає вказівки щодо рішення з практичною реалізацією з використанням наявних компонентів. Представлений опис модернізації освітньої моделі реального механізму маніпуляцій з використанням вакууму з акцентом на економію споживання стисненого повітря разом із реальною продуктивністю відновленого та функціонуючого механізму є прикладом для інших подібних проєктів у рамках заключних дипломних робіт, результатом яких є фізична модель, придатна для використання в освітніх цілях.