ПОЛЬОВІ І ЛАБОРАТОРНІ ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПІД БУДІВНИЦТВО ДВОПОВЕРХОВОГО ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ НА ВУЛИЦІ АВІАЦІЇ, 6А (ОЛЕКСАНДРІВКА, М. ЧЕРНІГІВ) - Іванишин, Володимир; Томілець, Андрій (Технічні науки та технології, 2022)
За результатами польових і лабораторних досліджень встановлено, що товща грунтів, розкритих свердловинами до глибини 8 м на площі, неоднорідна. В ній виділено три інженерно-геологічні елементи (ІГЕ), які представлені верхньочетвертинними флювіогляціональними супісками, піском дрібнозернистим та середньо-верхньочетвертинним флювіогляціальними суглинками. Просідні горизонти у розкритій товщі відкладень відсутні. Грунтові води знаходяться на глибині 5,8-5,9 м. Вони неагресивні до бетону та арматури залізобетонних конструкцій. За сукупністю факторів досліджена ділянка за складністю відноситься до II категорії. Категорія грунтів за сейсмічними властивостями – II.