АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МІГРУЮЧИХ ІНГІБІТОРІВ КОРОЗІЇ (МІК) ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ ДОВГОВІЧНОСТІ ЗАЛІЗОБЕТОНУ - Болотов, Геннадій; Цибуля, Сергій; Болотов, Максим; Прибитько, Ірина; Ющенко, Світлана (Технічні науки та технології, 2022)
Ефективність дії мігруючих інгібіторів корозії буде визначатися не лише природою компонентів, що входять до його складу, а й співвідношенням концентрацій його пасиваторів анодної та катодної реакцій. Визначено, що мо- ноетаноламін та триетаноламін є типовими поверхнево-активними речовинами, що володіють низьким поверхневим натягом із задовільною здатністю до пасивації катодних реакцій, в той час, як NaNO2 слугує пасиватором анодної реакції іонізації сталі. Результати показують, що найбільш ефективний антикорозійний ефект забезпечують суміші із рівним співвідношенням концентрацій адсорбційного та гальмуючого корозію складників (15ТЕА + 15NaNO2 та 15МЕА + 15NaNO2 відповідно).