ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ НАПРУЖЕНЬ НА ДЕФОРМУВАННЯ СТАЛІ 20 ПРИ ЦИКЛІЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ - Гладський, Максим; Барандич, Катерина; Фролов, Володимир; Юренко, Сергій; Юренко, Сергій (Технічні науки та технології, 2022)
В роботі досліджується вплив концентрації напружень на втомну поведінку маловуглецевої сталі 20 під час одновісного циклічного навантаження, а також знакозмінного кручення. Експериментальні дослідження проводились з контролем по деформаціям на циліндричних трубчастих зразках як з концентратором напружень так і без нього. Критерій максимальних головних напружень був обраний для програми досліджень. Результати випробувань зразків при крученні без концентратора напружень продемонстрували значно меншу довговічність, ніж розрахункові значення за критерієм максимальних головних напружень. Однак, для зразків із концентратором аналітичні дані добре корелюють з експериментальними. Для кореляції даних зразків усіх досліджуваних типів та типів навантаження запропоновано використовувати параметр Фатемі-Сосі.