Підвищення адгезійної міцності покриттів при ультразвуковому шліфуванні - Пилипенко, Олександр; Ночвай, Володимир; Симон, Роман; Погорильчук, Володимир (Технічні науки та технології, 2023)
Газотермічне напилення покриттів є одним з ефективних методів відновлення та зміцнення деталей машин. Однією з причин появи макродефектів при механічній обробці у вигляді мікротріщин і припалів, а при експлуатації деталей – у вигляді відшаруванні покриттів, є недостатня адгезійна міцність та значні залишкові напруження. Взаємодія адгезійної міцності та залишкових внутрішніх напружень визначає працездатність покриття. Ефективним методом зменшення залишкових внутрішніх напружень у покриттях є дія ультразвукових коливань. Заміна статичного шліфування на вібраційне суттєво збільшує (на 15-20 %) адгезійну міцність.