Моделювання та удосконалення сенсорної мережі системи обліку споживання енергетичних ресурсів у мікрорайоні - Разживін, Олексій; Люта, Анастасія; Марков, Олег; Картамишев, Дмитро; Мирошниченко, Вікторія; Ільїнський, Михайло (Технічні науки та технології, 2023)
У статті вирішено актуальне науково-технічне завдання підвищення точності контролю та обліку витрат енергетичних ресурсів мешканцями багатоповерхового мікрорайону з використанням сенсорних мереж. Проведено аналіз сучасного стану в галузі досліджень бездротових сенсорних мереж (БСМ), визначення найбільш важливих характеристик і структури БСМ при організації автоматизованої системи контролю та обліку енергоресурсів (АСКОЕ). Здійснено аналіз існуючих алгоритмів маршрутизації, самоорганізації та вибору головного вузла кластера в бездротових сенсорних мережах датчиків контролю витрати енергетичних параметрів споживачем. Проведена оцінка тривалості життєвого циклу мережі, періоду стабільності та пропускної спроможності БСМ на основі відношення між радіусом покриття та радіусом дальності зв’язку.