Сучасні підходи до оцінювання черговості гуманітарного розмінування територій - Беспалько, Руслан; Гуцул, Тарас; Казімір, Іван; Мирончук, Катерина (Технічні науки та технології, 2023)
Україна потерпає від забруднення мінами та вибухонебезпечними об’єктами, що залишилися з часів Першої, Другої світових воєн, а також у результаті продовження конфлікту на Сході країни з 2014 р., який переріс у повномасштабну війну. На початок 2023 р. пресслужба ДСНС проінформувала про замінування ≈ 40 % території (понад 250 000 км2). За площею замінованих земель ООН відносить Україну до найзамінованіших. Масштаби мінування перевершують країни, де військові конфлікти тривали десятиліттями. До повномасштабного вторгнення, за 2021 р. було гуманітарно розміновано ≈ 46 км2 території. Оптимістичні прогнози аналітиків оцінюють тривалість післявоєнного гуманітарного розмінування уражених територій у 5-10 років, песимістичні – у понад 70 років. За таких умов та з урахуванням закордонного досвіду потрібно розробляти підходи до першочергового повернення до господарського використання найперспективніших земельних ділянок. Стаття є оглядово-інформаційною.