Еволюція агентів навчання з підкріпленням за допомогою генетичного алгоритму - Волокита, Артем; Герега, Богдан (Технічні науки та технології, 2023)
Це дослідження вивчає використання генетичних алгоритмів для покращення продуктивності агентів, що навчаються за допомогою підкріплення. Ми провели випробування, використовуючи різні параметри нейронної мережі, зокрема ваги, зсуви та функції активації, з метою знайти оптимальні значення, які змушують агента отримувати більше винагород. Наш підхід включає використання знань про предметну область для ініціалізації популяції генетичного алгоритму, а також для оцінки рішень. Це дозволяє нам спрямувати пошук до більш перспективних рішень. Особлива увага приділена впливу різних параметрів генетичного алгоритму на ефективність навчання. Потенційні застосування цього дослідження широкі – від робототехніки та автономних транспортних засобів до ігор та фінансів. Результати дослідження також можна використовувати для розробки нових алгоритмів та методів для покращення продуктивності агентів, що навчаються за допомогою підкріплення, що далі сприятиме розвитку машинного навчання. Наше дослідження показало, що використання генетичного алгоритму може значно покращити ефективність навчання агентів. Результатом роботи є успішне проходження гри CartPole-v0 еволюціонований агентами. 98 % нашої популяції досягнуть максимуму, тобто успішно пройдуть гру.