Визначення ефективності вилучення сульфатів на зворотноосмотичній мембрані низького тиску - Гомеля, Микола; Трус, Інна; Глушко, Олена; Макаренко, Ірина (Технічні науки та технології, 2023)
Досліджено вплив вихідних концентрацій натрій сульфату в діапазоні 10–650 мг/дм3 та ступеня відбору перміату в межах 10-90 % на продуктивність зворотноосмотичної мембрани марки Filmtec TW30-1812-50 при застосуванні тиску 4 атм. Показано, що вміст сульфатів у перміаті зростає при підвищенні їх вихідної концентрації в розчині та збільшенні ступеня відбору перміату. Встановлено, що збільшення ступеню відбору перміату призводить до зниження продуктивності мембрани та підвищення концентрації солей у передмембранному просторі. Для визначення стабільності концентратів порівнювали відповідність експериментальних та розрахункових значень солей у розчині.