Неруйнівні методи контролю процесів тужавлення і твердіння будівельних композиційних матеріалів із крупним наповнювачем - Колесников, Андрій; Замула, Михайло (Технічні науки та технології, 2023)
У статті розглянуто проблему неруйнівного контролю процесів тужавлення та твердіння композиційних ма-теріалів з крупним заповнювачем, де використання пенетраційних методів неможливе й робити висновки про стадії процесів тужавлення можливо лише за непрямими ознаками. Наведено порівняльну характеристику неруйнівних ме-тодів, заснованих на вимірі електричних властивостей, на дослідженні екзотермічних процесів і, відповідно, швидко-сті поширення ультразвукових імпульсів у в’яжучому тісті. Показано, що за основний метод, зручно прийняти ульт-развуковий, що дозволяє ефективно відображати як початок, так і кінець тужавлення.