Метод виявлення фейкових новин за стилем написання - Міщенко, Людмила; Клименко, Ірина (Технічні науки та технології, 2023)
У сучасну цифрову епоху відрізнити правду від дезінформації є складною проблемою, а фейкові новини, становлять значну загрозу можливості маніпуляції думкою суспільства. Традиційні методи перевірки фактів рідко зверта-ють увагу на емоційне мовне забарвлення, властивими оманливому вмісту. Це дослідження націлене на розробку під-ходу до виявлення фейкових новин шляхом аналізу стилю написання у поєднанні з обробкою природної мови. Базуючись на різноманітному наборі даних, у дослідженні розглянуто різні лінгвістичні аспекти, з особливим акцентом на попередній обробці та розробці функцій. На відміну від традиційних методів, цей багатовимірний підхід спрямований на розкриття нюансів у стилі написання як справжніх, так і фейкових новинних статей. Дослідження передбачає ретельну підготовку та обробку вхідного набору даних, розробку функцій, зосереджу-ючись на ключових лінгвістичних елементах, таких як емоційно забарвлена лексика, звітні слова, ймовірнісні слова, легкі лайки та нецензурна лексика. Завдяки ретельному аналізу таких груп слів дослідження спрямоване на виявлення характерних моделей стилю написання фейкових новин, сприяючи розробці надійних механізмів їх виявлення. Процес оцінювання ретельно перевіряє точність розпізнавання справжніх та фейкові статті новин запропоно-ваним способом на основі визначених стилів написання. Результати підтверджують доволі високу точність підходу та здатність виявляти відмінності в лінгвістичних особливостях написання новин. Це дослідження впливає на підвищення точності виявлення фейкових новин за допомогою аналізу стилю напи-сання. Поєднуючи ретельну перевірку набору даних, передові методи попередньої обробки та комплексну розробку функцій, дослідження сприяє боротьбі з дезінформацією в епоху цифрових технологій. Такий підхід доповнює уже існуючі методи та робить їх більш комплексним для розпізнавання фейкових новин. Це демонструє його потенціал для підвищення медіаграмотності, захисту демократичних процесів, коли дезінформація становить серйозну про-блему для цілісності інформації.