Особливості свердління композитних матеріалів та їхній вплив на дефекти обробки - Дзюман, Богдан; Осипчук, Олексій; Охріменко, Олександр (Технічні науки та технології, 2024)
У сучасному світі композитні матеріали стали більш затребуваними і пов’язано це, в першу чергу, з розвитком машинобудування та авіабудування. Більшість підприємств має за мету покращення технічних характеристик виробу, але зменшення затрат часу, фінансів та виробничих відходів. Підраховано, що заміна 40 % конструкцій з алюмінію на ВПКМ призводить до зниження 12 % ваги конструкції, що покращує характеристики виробу. Технології виготовлення деталей, вузлів та складальних одиниць з композитних матеріалів є досить затребуваними та активно розвиваються. Вони розуміють собою виготовлення отворів з хорошою точністю та якістю. У статі запропоновані методи оцінки розшарування при свердлінні. Було проаналізовано причини утворення такого виду деформації, та спосіб їх вирішення. Детальний аналіз розшарування показав, що для правильної оцінки розшарування важливо враховувати площу розшарування на вході та виході інструменту та площі міжшарових тріщини, що виникають безпосередньо у зоні різання