Оцінка жаростійкості алюмінієвих покриттів на сталях, отриманих методом електроіскрового легування - Гапонова, Оксана; Тарельник, Наталія (Технічні науки та технології, 2024)
Проведені дослідження з визначення жаростійкості покриттів на сталях, отриманих методом електроіскрового легування (ЕІЛ). Випробування показали, що під час високотемпературних експериментів вони не поступаються дифузійним покриттям. Дослідження першої серії зразків зі сталі 20 після алітування методом ЕІЛ показали, що зміни їх маси при високотемпературній витримці близькі за значенням до покриттів, отриманих в розплаві алюмінію. Металографічним аналізом визначено, що ЕІЛ покриття захищають сталь від окиснення. Дослідження другої і третьої серій зразків (сталей 06Х12Н3ДЛ і 12Х18Н10Т) після ЕІЛ показав, що найкращі показники жаростійкості мають покриття після алітування і двошарові покриття Al і ніхром. Розроблені покриття рекомендовані як жаростійкі.