Центр створення та розвитку стартапів Національного університету «Чернігівська політехніка»: архітектурна реновація будівлі колишнього кінотеатру «Перемога» в Чернігові - Віттіг Грелл, Крістіан Альфредо; Завацький, Сергій; Савченко, Олена (Технічні науки та технології, 2024)
Сучасне містобудування, розробка генпланів розвитку територій вимагають застосування інноваційних стратегічних підходів для ефективного вирішення соціально-економічного та гуманітарного розвитку населених пунктів України у післявоєнний період. Тому розробка проєктів, пов’язаних із можливістю реабілітації занедбаних будівель за рахунок нових пропозицій щодо покращення зовнішньої та внутрішньої архітектури будівлі та переосмислення її планування на сьогодні є актуальними. Аналіз досліджень і публікацій щодо питань функціональної реновації внутрішніх приміщень модерністської будівлі кінотеатру «Перемога» засвідчив, що запропоновані проєктні пропозиції не вирішують основну проблему будівлі, об’єктивно пов’язану з особливостями архітектури та об’ємно-планувальних рішень колишніх радянських кінотеатрів. По-перше, будівлю побудовано на одному рівні, і вона має велику надземну територію. По-друге, внутрішнє планування будівлі структуровано за допомогою системи внутрішніх несучих стін, які розділяють усі її приміщення та перешкоджають проникненню природного світла. Метою статті є розробка концептуальних проєктних пропозицій щодо архітектурної реновації будівлі колишнього кінотеатру «Перемога» та створення на його базі нового науково-мистецького Центру створення та розвитку стартапів Національного університету «Чернігівська політехніка» для студентів та мешканців міста. На основі сучасних архітектурних та урбаністичних уявлень виконано системний аналіз об’ємно-просторових рішень старої будівлі кінотеатру та створено архітектурно-концептуальні образи нового проєкту. Сформульовано стратегії архітектурної реновації екстер’єру та інтер’єру будівлі нового центру. Наведено планіметрії архітектурних концептуальних пропозицій щодо розкриття простору трьох глядацьких залів кінотеатру за рахунок надбудови великих скляних експлуатованих боксів і системи спроєктованих терас і балконів. Запропоновано проєкт перепланування громадської площі з облаштуванням заглибленого літнього театру та підземним укриттям. Представлені матеріали щодо архітектурної реновації будівлі колишнього кінотеатру «Перемога» можуть бути використані при розробці архітектурно-будівельного проєкту реконструкції споруди під «Центр створення та розвитку стартапів» Національного університету “Чернігівська політехніка”».