Багатошарові леговані нітридні покриття системи TiAlN - Клименко, Сергій; Манохін, Андрій; Клименко, Сергій; Мельнійчук, Юрій; Чумак, Анатолій; Копєйкіна, Марина; Береснєв, В’ячеслав (Технічні науки та технології, 2024)
Наведено результати досліджень гами багатошарових наноструктурних покриттів на основі системи TiAlN – стру-ктурного стану, морфології, складу, мікрогеометрії інтерфейсу. Покриття загальною товщиною 7–8 мкм з товщиною ша-рів (TiAlN/СrN) 20–30 нм, нанесене вакуумно-дуговим методом на основу з надтвердої кераміки на основі кубічного нітриду бору. Розглянуто вплив на показники стану інтерфейсу покриттів легування їхніх матеріалів Y та Si, комплексом елементів – Y, Zr, Nb. На основі аналізу результатів вивчення інтерфейсу покриттів методом скетч-тестування встановлено агезійний і когезійний механізми руйнування покриттів залежно від рівня легування їхніх матеріалів, запропоновано перспективні напрями використання покриттів для застосування в різальному інструменті з PcBN