Зменшення вуглецевого сліду при використанні стисненого повітря в автоматизації - Тулея, Петро (Технічні науки та технології, 2024)
Під час проєктування та експлуатації поточних виробничих процесів все більше аналізується ступінь екологіч-ного навантаження, пов’язаного з конкретною технологією. Це зазвичай називають вуглецевим слідом. Оскільки автоматизоване виробництво значною мірою реалізується за допомогою стисненого повітря, доці-льно поставити запитання, наскільки виробництво та використання цього середовища обтяжує наше середовище. Якщо взяти до уваги той факт, що стиснене повітря виробляється в промисловому виробництві за допомогою компресорів, які працюють від електрики, вуглецевий слід, що виникає в результаті виробництва електроенергії, ав-томатично переноситься на вироблене стиснене повітря. Під час енергоаудиту автоматизованої роботи зони економії стисненого повітря застосовуються відповідно до стандарту VDMA 24581 (Pneumatic fluid power - Application Notes for the optimization of energy efficiency of pneumatic systems) у виробництві та використанні стисненого повітря, де можна досягти дуже цікавих результатів за допо-могою правильних рішень, що призводить до економії стисненого повітря. У статті пропонується огляд і вказуються можливості вирішення проблем, що спричиняють марнотратне поводження з виробленим стисненим повітрям, наприклад, за допомогою інструментів, запропонованих у технічній практиці виробниками пневматичних компонентів. Також представлено методику процедури проведення енергоаудиту та технічні засоби, які пропонують про-відні виробники пневматичних компонентів. Ефективність і коефіцієнт економії при використанні відповідних технічних засобів різна для різних територій, при цьому коливається в межах 10% - 60% економії. Інформація, представлена у статті, є оглядовою.