Побудова топографічної поверхні світового океану в регіоні північного моря - Лопушанський, Олександр; Смолій, Катерина; Ванчура, Роман; Лопушанська, Марія; Лопушанська, Юлія (Технічні науки та технології, 2024)
Широке застосуванням сучасних космічних методів дослідження поверхні Світового океану дозволило отриму-вати дані про цю поверхню з точністю в 1-5 см. Такий результат можна отримати за допомогою простого методу супутникової альтиметрії, який базується на альтиметричних вимірах відповідних супутників. Визначати дистанцію від бортового альтиметра супутникової місії до поверхні Океану та отримання його положення в просторі базуючись на даних SLR, GNSS, або DORIS технологій дає можливість обчислення висот SSH (Sea Surface Heights) океанічної поверхні над прийнятим референц-еліпсоїдом [9]. При попередньому дослідженні отриманих даних SSH ввівши поправки за вплив середовища та різних геофізичних чинників до вихідної інформації, які залежать від часу, у результаті обраховуються виправлені висоти рівня океанічної поверхні CorSSH. За останню чверть століття результати опрацювання із супутникових альтиметричних місій стали дієвим засобом побудови геоїда на водних акваторіях земної поверхні. Дані супутникової альтиметрії стали вихідними даними для знаходження середніх рівнів морів та океанів на різних ділянках планети і нульових точок відліку висот. Крім того, вивчення поверхні Світового океану за даними альтиметричних місій відкрило можливість обчислення достатньо надійної оцінки середнього значення потенціалу сили ваги W0 на його поверхні. Ці значення своєю чергою мають ключове значення для реалізації світової вертикальної системи висот, пов’язаної з гравітаційним полем Землі.