Підвищення гідроабразивної зносоійкості робочих поверхонь комбінованими методами на основі електроіскрового легування і лазерного оброблення - Гапонова, Оксана; Тарельник, В’ячеслав; Тарельник, Наталія; Лапоног, Геннадій; Торгачов, Дмитро (Технічні науки та технології, 2025)
Проведені дослідження з визначення абразивної зносостійкості покриттів, отриманих на сталі 12Х18Н10Т, методами електроіскрового легування (ЕІЛ) і комбінованою технологією – ЕІЛ, нанесення армованого металополімерного матеріалу з наступним лазерним обробленням (ЛО). Зразки після поверхневого оброблення підлягали металографічним дослідженням, визначенню розподілу мікротвердості, а також випробуванням на абразивну зносостійкість. Застосування комбінованої технології дозволило збільшити товщину покриття до 600 мкм з мікротвердістю 7,3...10,0 ГПа. При цьому абразивна зносостійкість зросла у 7,5 раза, порівняно зі зразками без покриття.