Вплив конструктивних особливостей механічних приводів рулонних друкарських машин на точність суміщення фарб - Зенкін, Микола; Шведченко, Олександр (Технічні науки та технології, 2025)
У статті проведено детальне дослідження конструктивних особливостей механічних приводів рулонних друкарських машин та їхнього впливу на точність суміщення фарб у багатобарвному друці, що є визначальним фактором для забезпечення високої якості друкарської продукції. Обґрунтовано необхідність створення теоретичної моделі руху стрічкопровідних елементів, яка враховує динамічні характеристики, геометричні особливості конструкцій приводів і їхній вплив на точність процесу фарбоперенесення. У роботі було розроблено систему диференціальних рівнянь, що дозволяє не лише прогнозувати поведінку друкарських систем під різними умовами, але й оптимізувати їхню роботу відповідно до сучасних вимог поліграфічної галузі. Запропоновано впровадження гібридних систем приводів, які поєднують механічні та електронні компоненти, що сприяє значному зменшенню рівня вібрацій і підвищенню точності суміщення фарб.