Формування листових матеріалів з вуглецевих сталей за допомогою лазерного циклічного опромінювання - Кагляк, Олексій; Козирєв, Олексій; Ключников, Юрій; Левко, Катерина; Савченко, Олександр; Мельник, Олена (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлені результати моделювання теплових процесів під час лазерного формоутворення листових матеріалів. Моделювання проводилося у спеціально розробленому програмному забезпеченні, що базується на трьохмірному нестаціонарному рівнянні теплопровідності. Представлений аналіз перетворень у вуглецевих сталях під час формівних циклів лазерного опромінення. Приведені результати металографічнних досліджень оброблених зразків зі сталі 65Г, де підтверджене протікання мартенситного перетворення. Показана залежність величини деформації від кількості циклів лазерного опромінення та порівняння формування зразків без попередньої термічної обробки та підданих об’ємному гартуванню.