Використання цифрових інструментів для засвідчення об’єктів права інтелектуальної власності - Самойленко, Олексій; Бєляєва, Анастасія; Бородій, Юрій (Технічні науки та технології, 2025)
Стаття є оглядово-інформаційною. У статті розглянуто проблему захисту права інтелектуальної власності науковців та викладачів на їхні наукові розробки, особливо у випадках, коли традиційні методи захисту є недостатніми. Основну увагу приділено захисту особистих немайнових прав на службові, замовні твори та проміжні наукові результати. Дослідження проводиться на перетині права інтелектуальної власності та інформаційних технологій. Метою роботи є аналіз та порівняння цифрових сервісів Google Workspace та КЕП Дія.Підпис з погляду їхньої ефективності в підтвердженні авторства. Результати дослідження допоможуть науковцям та викладачам у виборі оптимального способу захисту своїх прав інтелектуальної власності, а також сприятимуть розвитку цифрових інструментів для альтернативного захисту інтелектуальної власності. У роботі використано методи порівняльного аналізу, а ключовими результатами є порівняльна таблиця характеристик сервісів та висновки щодо їхніх переваг і недоліків. Отримані результати можуть бути використані для вибору оптимального сервісу захисту прав інтелектуальної власності у різних ситуаціях.