Задача максимізації зваженої кількості об’єктів, обстежених дроном - Жданова, Олена; Рибачук, Людмила; Рябчун, Вероніка; Малярчук, Тарас (Технічні науки та технології, 2025)
У сучасних умовах розвитку безпілотних технологій актуальними є задачі планування траєкторій дронів з максимальним охопленням об’єктів. Задача полягає в побудові прямої, яка перетинає найбільш значущі об’єкти на площині. Через неперервність простору прямих і дискретність розташування цілей застосовано дискретизацію. Метою роботи є розробка та порівняльний аналіз трьох підходів: жадібного алгоритму, часткового перебору секторів і евристичного методу. Проведено математичне обґрунтування, визначено критерії охоплення об’єктів, оцінено складність і ефективність методів. Результати показали: жадібний алгоритм демонструє найменший час виконання, але є менш точним; евристичний забезпечує баланс між точністю й швидкістю; частковий перебір – найточніший, але найповільніший. Задача може бути використана як компонент у складніших моделях планування місій дронів.