Використання моделей вкладання слів в обробці природної мови - Журко, Дмитро; Білоус, Ірина (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлено результати науково-методичного дослідження, присвяченого застосуванню вкладання слів в обробці природної мови. Зокрема, розглянуто основні моделі, такі як Word2Vec, GloVe, FastText. ELMo і BERT та проаналізовано вплив різних параметрів на точність і ефективність цих моделей. Описано наявні корпуси текстів українською мовою, які вже зібрані спільнотою, та можуть застосовуватися для навчання власних моделей. Досліджено використання зібраних корпусів текстів для тренування моделей, дана оцінка поточному прогресу та виявлені пріоритетні напрями для подальших досліджень. Результати роботи можуть бути застосовані для побудови власних моделей у різних предметних областях.