Перевірка точності індикації штангенциркулів - Адаменко, Юрій; Майданюк, Сергій; Плівак, Олександр; Лапковський, Сергій (Технічні науки та технології, 2025)
У сучасному машинобудуванні великий обсяг вимірювань під час виготовлення деталей машин виконується за допомогою штангенциркулів. Важливою є впевненість у тому, що прилади відповідають встановленим вимогам то-чності, оскільки від цього залежить якість продукту. Тому в умовах машинобудівних підприємств необхідно періоди-чно виконувати перевірку точності індикації штангенциркулів за встановленими процедурами. Проте в чинній нор-мативній літературі методики наведені в загальному вигляді, і частину питань, пов’язаних із перевіркою точності, оператору доводиться вирішувати самостійно. У статті виконано теоретичний аналіз нормативних документів та проведено експериментальні дослідження, які дозволили розробити практичні рекомендації щодо процедури перевірки точності індикації штангенциркулів, зокрема вибору контрольних точок, кількості повторних вимірювань, ухвалення рішення про відповідність чи невідповідність приладу специфікації.