Моделювання розподілу порошкової композиції під впливом електромагнітного поля при реалізації технології DMLS. - Кондрашев, Павло (Технічні науки та технології, 2025)
Стрімкий розвиток науково-технічного прогресу та інноваційних технологій спонукає швидко реагувати нау-кову спільноту на запити від промисловців та інженерів з усього світу. У будь-якій галузі промисловості широко ви-користовуються 3D-технології, зокрема один із прогресивних методів візуалізації віртуальних комп’ютерних моделей DMLS (пряме лазерне сплавлення порошкової композиції). Тому безумовно залишається актуальним пошук шляхів вдо-сконалення цієї технології. Метою цієї роботи є підвищення ефективності реалізації технології DMLS шляхом вдос-коналення засобу доставки порошкової композиції в зону дії лазерного випромінювання, а саме впровадження додат-кового джерела енергії у вигляді електромагнітного поля. У цій роботі було проведено моделювання поведінки газопорошкового струменя під впливом електромагнітного поля. Зокрема досліджено його поперечне розподілення в горизонтальній площині, а також було виявлено фокусну відстань (локальну область із найбільшою концентрацією порошку) на виході з коаксіального сопла. Також була розроблена універсальна методика керування розподілом диспе-рсної фази газопорошкового струменя в зоні лазерної обробки за допомогою керованого електромагнітного поля, що дозволяє підвищити ККД використання порошкової композиції, спростити конструкцію коаксіального сопла, а також дозволяє знизити собівартість виготовлення засобу доставки порошку в зону лазерної обробки.