Determination of the applicability of the normal and Weibull distributions to the diameter of welded pores - Гаєвський, Володимир; Гаєвський, Олег; Усенко, Дмитро (Технічні науки та технології, 2025)
Допустимість пор у зварному шві визначається їх кількістю на одиницю довжини шва та діаметрами пор. Моніто-ринг кількісних показників допустимості пор дозволяє своєчасно реагувати на їх змінюваність і суттєво зменшувати ризики невиконання вимог до пористості. Такий моніторинг може бути реалізований з використанням стандартизованих інстру-ментів за умови адекватності застосування статистичних розподілів, які відповідають цим інструментам. Змінюваність кількості пор на одиницю довжини зварного шва адекватно описується розподілом Пуассона. Стосовно змінюваності діаметра пор попередніми дослідженнями аргументовано використання як нормального ро-зподілу, так і розподілу Вейбулла. Адекватність застосування статистичних розподілів до змінюваності діаметра пор досліджена по даних, отриманих при однакових умовах їх утворення. Оцінені значення параметрів нормального та Вейбулівського розподілів діаметру пор для вибірки з 372 значень, отриманих при незмінних умовах експериментального дослідження стійкості до пороутворення,. Параметри норма-льного розподілу визначені як вибіркове математичне сподівання та корінь квадратний від вибіркової дисперсії. Зна-чення параметрів форми та масштабу розподілу Вейбулла знайдені з використанням ймовірнісної сітки. Показано, що візуально Вейбулівський розподіл краще описує фактичний розподіл діаметра пор. Проте значення χ2 критерію узгодженості Пірсона для Вейбулівського розподілу у шість разів більше, ніж для нормального розподілу. При цьому виконується умова адекватності застосування нормального розподілу за критерієм узгодженості Пірсона. Отримані результати дають можливість використовувати для кількісного статистичного аналізу даних про змінюваність діаметра пор стандартизовані інструменти та методи в основу яких покладено нормальний розподіл. Фактично це вся лінійка інструментів статистичного аналізу даних за безперервною ознакою.