Застосування методу Тагучі для визначення розшарування при механічній обробці склопластику - Пронін, Вадим; Охріменко, Олександр; Музичка, Діана (Технічні науки та технології, 2025)
У статті розглянуто оптимізацію параметрів фрезерування пултрузійного склопластику з метою зниження розшарування матеріалу. На основі методу Тагучі застосовано показник сигнал/шум для оцінки стабільності процесу, а також проведено дисперсійний аналіз для визначення значущості впливу факторів. Проведено чисельне моделювання за допомогою методу скінченних елементів для підтвердження результатів. Отримані дані дозволяють визначити оптимальні режими обробки для мінімізації дефектів деламінації.