Систематизація підходів до оцінки ризиків інформаційної безпеки транспортно-логістичних центрів - Трунов, Олексій; Дорош, Марія (Технічні науки та технології, 2025)
Зростання кіберзагроз для транспортно-логістичних центрів (ТЛЦ) вимагає адаптованих підходів до управ-ління ризиками інформаційної безпеки (ІБ). Існуючі методики оцінки ризиків ІБ недостатньо враховують специфіку ТЛЦ (інтеграція IT/OT, унікальні вектори атак та ін.). Метою статті є систематизація наявних підходів до оцінки ризиків ІБ та визначення їхньої придатності для ризиків інформаційної системи (ІС) ТЛЦ. На основі аналізу специфіки функціонування ТЛЦ (інтеграція IT/OT, критичність ланцюгів постачання, підвищені ри-зики воєнного часу) та огляду існуючих досліджень і стандартів, було: ідентифіковано та класифіковано основні категорії ризиків ІБ, характерні для ТЛЦ; проаналізовано поширені методики та стандарти оцінки ризиків ІБ (ISO 2700x, NIST, CORAS, HAZOP, OWASP, FAIR, FMEA, EBIOS та ін.); обґрунтовано доцільність застосування комбінованого, диференці-йованого підходу до оцінки ризиків, що поєднує використання комплексних фреймворків (NIST, ISO) із застосуванням спеці-алізованих методик для окремих напрямків діяльності ТЛЦ; представлено структуровані рекомендації щодо вибору мето-дик оцінки ризиків ІБ відповідно до специфіки ключових функціональних напрямків ТЛЦ. У результаті дослідження виявлено фрагментарність та недостатню специфічність існуючих рішень. Обґрун-товано гостру потребу розробки інтегрованої, спеціалізованої методики оцінки ризиків ІБ саме для ТЛЦ.