Дослідження впливу депресора на реологічні властивості нафт західного регіону України - Шищак, Олег; Топільницький, Петро (Технічні науки та технології, 2025)
Для покращення транспортабельних властивостей високопарафінистих нафт Долинського і Бориславського ро-довищ досліджено їхні реологічні властивості у разі додавання промислового депресора Dodiflow 5236 (фірма Clariant, Швейцарія). За допомогою ротаційного віскозиметра визначено динамічну в’язкість і напруження зсуву чистих нафт і нафт з депресорами. Встановлено, що додавання Dodiflow 5236 покращує реологічні властивості досліджуваних високопарафінистих нафт. Їхня динамічна в’язкість зменшується в 6-7 разів, а напруження зсуву – у 6-6,5 раза.