Методика орієнтування наземних кутових відбивачів для супутникового радіолокаційного знімання - Кухтар, Денис; Дорош, Любов (Технічні науки та технології, 2025)
Підготовка території для проведення моніторингу засобами супутникового радіолокаційного зондування розпочинається зі встановлення та орієнтування наземних кутових відбивачів у напрямку на супутник. Від правильності виконання цього етапу залежить надійність та ефективність супутникового радіолокаційного моніторингу. У роботі представлено покроковий алгоритм дій при розгортанні кутових відбивачів на місцевості, який передбачає проєктування положення кутових відбивачів, розрахунок елементів орієнтування, методику їхнього встановлення та перевірку ефективності розгортання. Актуальні та необхідні для розрахунків дані отримано з онлайн-ресурсу Heavens Above, що надає у вільному доступі інформацію про ефемериди космічних апаратів. Оцінка інтенсивності зворотного розсіювання радіолокаційного сигналу в місці розгортання кутового відбивача виконувалась засобами онлайн-платформи для перегляду та аналізу супутникових знімків Copernicus Browser. Сформовані рекомендації та алгоритми є основою для формування нормативних документів та стандартів, які передбачатимуть встановлення на місцевості кутових відбивачів для супутникового радіолокаційного моніторингу.