Робоча станція для вимірювання витрати стисненого повітря в лабораторних умовах - Тулея, Петер (Технічні науки та технології, 2025)
Споживання стисненого повітря в промисловості, особливо в автоматизованих операціях, має постійно зростаючу тенденцію. Пов’язані з цим експлуатаційні витрати погіршують конкурентоспроможність виробника. Тому для користувача стисненого повітря важливо мати можливість визначати значення кількості повітря, споживаного під час роботи, або його пікові значення. У багатьох випадках це може свідчити про несправність у системі розподілу стисненого повітря (розрив трубопроводу розподілу стисненого повітря). У статті представлено успішну реалізацію вимірювальної станції, призначеної для визначення кількості спожитого повітря у лабораторних умовах. Метою роботи було створення функціонального рішення, яке дозволило б точно вимірювати споживання стисненого повітря під час роботи пневматичних контурів із можливістю зберігання виміряних показників витрати повітря. Лабораторне обладнання також дозволяє цій системі моделювати несправності пневматичних компонентів, спричинені зносом або пошкодженням. У рішенні використовувався витратомір Aventics AF2, що працює на тепловому принципі та забезпечує зв’язок за стандартом OPC UA. Це, у поєднанні з мережею Ethernet, створеною в лабораторії, є дуже потужним інструментом для навчальної діяльності в лабораторії. Вимірювальна система інтегрована в існуючий пневматичний стенд, який служить для навчальних цілей у лабораторії. Перевірка її функціональності була проведена шляхом серії вимірювань конкретних пневматичних пристроїв. Деякі графічні результати також представлені в цій статті. Результати підтвердили придатність обраного технічного рішення. Вихідні дані вимірюваних значень згодом були оброблені в середовищі MATLAB. Програмний інструмент, побудований таким чином, дозволяє відстежувати зміну вибраних вимірюваних величин у режимі реального часу. Потім він дозволяє зберігати їх у вигляді файлів електронних таблиць MS Excel, з яких також можна створювати графічні результати. Стаття є оглядовою та містить інформаційний матеріал.