Порівняння систем віртуального налаштування: EKS проти ISG virtuos - Такач, Крістіан; Семен, Джон; Пілат, Патрік (Технічні науки та технології, 2025)
У цій статті представлено порівняльний аналіз двох провідних платформ для віртуального введення в експлуатацію та розробки цифрових двійників у промисловій автоматизації: EKS та ISG virtuos. Спираючись на нещодавній досвід проєктів та технічну документацію, у статті оцінюються обидві системи з погляду можливостей моделювання, інтеграції робочих процесів, масштабованості та практичного впровадження в автомобільному та виробничому середовищі. Їх використання в автомобільній промисловості дозволяє підвищити конкурентоспроможність та скоротити час розгортання робочих місць з реального середовища. Можливість мати цифрового двійника на додаток до реальної фізичної моделі лінії дозволяє вносити модифікації до лінії протягом її життєвого циклу відповідно до поточних потреб виробництва. Зважаючи на досвід використання цифрових двійників, а також використання обох платформ, можна стверджувати, що кожна з них знаходить своє застосування. Дослідження, проведене для порівняння продуктивності платформ моделювання від 100 до 1000 деталей, дозволило точно кількісно оцінити їх продуктивність та зосередитися на перевірці необхідних параметрів. На основі проведеного аналізу можна припустити, що використання ISG virtuos є вигіднішим у складніших системах завдяки більшій масштабованості. EKS є більш вигідною, коли необхідно реалізувати швидше розгортання, а команда, яка розробляє такого цифрового двійника, має менше досвіду в цій галузі. Водночас це дозволяє забезпечити кращу підтримку та обслуговування, ніж у випадку з платформою ISG virtuos. Тому вибір відповідної платформи для конкретного застосування повинен базуватися на пріоритетах та вимогах до створення конкретного віртуального середовища, а також на знаннях і досвіді розробників. Під час порівняння обох платформ на різних типах деталей можливо, що результати можуть відрізнятися, і тому цей факт необхідно враховувати.