Образно-знакова модель карти, як “інформаційного каналу” - Бялий, Микола; Савков, Павло (Технічні науки та технології, 2025)
У теорії створення геоінформаційних систем військового призначення (ГІС ВП) провідна роль належить картографічній інформації, мірі її вимірювання та інформаційним характеристикам цієї ГІС. Для їх визначення запропоновано розглянути образно-знакову модель карти у ролі «інформаційного каналу», який позначає систему чи середовище реєстрації, обробки, зберігання і передачі даних про місцевість від джерела до приймача. Ці складові необхідні для ефективного збору, аналізу і відображення просторово пов’язаних даних для системи прийняття рішень (СППР) особливо в процесі збору розвідувальної інформації і оперативного планування. ГІС ВП ґрунтується на картографічній інформації, яка включає візуальне і просторове подання об’єктів реального світу на цифровій карті, передбачає наявність даних топографії, інфраструктури, населення, навколишнє середовище тощо. Це забезпечує моделювання реальності, надаючи користувачам можливість орієнтуватись у складних просторових відношеннях, візуалізувати складні сценарії, надавати аналітичні дані, сприяти більш ефективному плануванню і виконанню операцій, що значною мірою сприяє успіху будь-якої військової місії.