Проєктування навчального стенда з ABB IRB 120 для онлайн та офлайн програмування - Марцінко , Петер (Технічні науки та технології, 2025)
Метою цього дослідження є створення навчальної робототехнічної камери з ABB IRB 120, яка об’єднує потреби університетського навчання та промислового навчання в єдине модульне та надійне рішення. В основі концепції лежить реконфігурована рама, стандартизовані інтерфейси та конструкція, що надає пріоритет простоті виготовлення деталей та технічного обслуговування. Завдяки використанню цифрового двійника в ABB RobotStudio, офлайн-програмування, перевірка траєкторії та безперебійний перехід в онлайн-режим можливі без переривання роботи. Робота включає порівняння доступних ринкових стендів за такими критеріями, як міцність, безпека, гнучкість заміни інструментів, вартість та зручність обслуговування. Ми моделюємо різні конфігурації роботи та варіанти кінцевих виконавчих механізмів, аналізуючи взаємозв’язок між максимальною масою оброблюваного об’єкта та тиском захвату на основі статичної рівноваги, коефіцієнта тертя та геометрії захвату. Лабораторна перевірка контролює час циклу, точність позиціонування та повторюваність, демонструючи придатність рішення для стандартизованих вправ та навчання операторів. Запропонована камера створює основу для подальших розширень, включаючи машинний зір, вдосконалені функції безпеки та інтеграцію IoT для збору та оцінки даних у реальному часі.