Метод попередньої обробки сигналу ЕКГ для класифікації електрокардіограм за допомогою спайкінгових нейронних мереж - Милосердов, Дмитро; Колесницький, Олег (Технічні науки та технології, 2025)
На основі математичних підходів з обробки послідовностей у роботі було представлено новий метод попередньої обробки сигналу ЕКГ для його подальшого використання у задачі класифікації. Описано послідовність виконання таких операцій, як ресемплювання та ретаймінг сигналу, його нормалізація та додаткові операції, що потрібні для повної обробки. Метод було протестовано та наведено позитивні результати моделювання у вигляді сигналу, що характеризує удар серця зі збереженими P, T хвилями та QRS-комплексом, але з нормалізованою амплітудою до [0,1] та стандартною тривалістю сигналу протягом одного запису.