Кореляційний аналіз у оптимізації архітектури користувацьких інтерфейсів програмних систем - Ні, Олег; Піскарьов, Олексій; Ні, Яна (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлено методику застосування кореляційного аналізу для оптимізації архітектури графічних інтерфейсів користувача в програмних системах. Симуляційне моделювання на основі вторинних даних із бази hcidata (CRAN) з параметрами 30 віртуальних операторів підтвердило наявність статистично значущих кореляцій у діапазоні 0,26-0,85 між архітектурними параметрами інтерфейсу та показниками продуктивності. Розроблено інтегральну математичну модель прогнозування ефективності інтерфейсу з точністю 79,2 %. Моделювання показало, що збільшення розміру кнопок з 32×32 до 48×48 пікселів зменшує кількість помилок на 42 %, а підвищення контрастності скорочує час виконання завдань на 28 %. Запропонована методика створює науково обґрунтовану основу для подальшої емпіричної валідації та практичного впровадження.