Нечітка логіка в оцінюванні ризиків безпеки IoT: побудова правил і реалізація - Підлісний, Юрій (Технічні науки та технології, 2025)
У статті запропоновано нову модель оцінювання ризиків інформаційної безпеки в середовищі Інтернету речей (IoT), яка базується на методах нечіткої логіки типу Mamdani. З метою підвищення точності аналізу ризиків враховано не лише технічні характеристики пристроїв, а й контекст їхнього функціонування – зокрема рівень критичності функцій, вразливість та захищеність каналів зв’язку. Розроблена модель реалізована у MATLAB з використанням Fuzzy Logic Toolbox. Проведено моделювання фрагмента гетерогенної IoT-мережі та виконано візуалізацію результатів. Отримані результати порівняно з традиційною методологією EBIOS, що дозволило виявити переваги запропонованого підходу, зокрема плавність переходів між рівнями ризику та кращу адаптивність до змін контексту. Запропонована модель може бути використана для автоматизованого аналізу ризиків у динамічних і критичних IoT-системах.