Модель вибору хмарних сервісів на основі нечіткої логіки та багатокритеріальної оптимізації - Хомчак, Михайло (Технічні науки та технології, 2025)
У сучасних умовах для великих підприємств вибір оптимальних хмарних сервісних платформ є критично важливим. Запропоновано модель вибору хмарних сервісів на основі інтеграції нечіткої логіки та еволюційних методів багатокритеріальної оптимізації. Завдання формалізовано як пошук Парето-оптимальних рішень у просторі семи критеріїв. Використано логіку Мамдані та еволюційні алгоритми багатокритеріальної оптимізації. Для подальшого ранжування застосовано нечіткий метод аналізу ієрархій, що враховує суб’єктивні переваги та дозволяє адаптувати модель до вимог підприємства.