Проєктування програмної платформи оперативного моніторингу водних ресурсів на основі інтернету речей - Аартворк, Фенікс; Трунова, Олена (Технічні науки та технології, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена критичним пошкодженням інфраструктури водопостачання на деокупованих територіях України, що створює гострі ризики техногенного забруднення водних ресурсів та виявляє неефективність традиційних методів моніторингу. Проблема полягає у відсутності комплексної програмної платформи, здатної забезпечити оперативний та надійний збір, передачу й аналіз даних в умовах нестабільного зв’язку, швидкого розгортання та необхідності інтеграції із системами кризового реагування. Метою статті є розробка та обґрунтування концептуальної архітектури спеціалізованої програмної платформи на основі Інтернету речей (IoT), адаптованої до цих викликів. У процесі дослідження запропоновано деталізовану чотирирівневу архітектуру, що включає: рівень датчиків із модульним принципом для моніторингу специфічних загроз (важкі метали, нафтопродукти); мережевий рівень з використанням гібридного підходу (LPWAN/4G) та протоколу MQTT для гарантованої доставки даних; рівень обробки та зберігання на базі хмарних сервісів, MQTT-брокера, модуля машинного навчання та мультимодельного сховища даних; рівень представлення та взаємодії, що об’єднує вебпанель, мобільні додатки, систему сповіщень та API для інтеграції. Висновки полягають у тому, що запропонована архітектура створює основу для розробки відмовостійкої та масштабованої платформи, яка дозволить перейти від реактивного до проактивного управління екологічною безпекою, забезпечуючи прийняття обґрунтованих рішень у реальному часі та сприяючи сталому відновленню постраждалих територій.