Аналіз необхідної потужності для приведення в рух лопатей установки для приготування ніздрюватих бетонів - Васильєв, Олексій; Кулай, Володимир (Технічні науки та технології, 2025)
В умовах інтенсивного розвитку будівельних технологій і зростання вимог до енергоефективності та якості виробництва будівельних матеріалів, зокрема пінобетону, актуальним постає завдання вдосконалення конструкцій змішувального обладнання. У статті представлено теоретичне дослідження процесу роботи змішувача та визначення потужності, необхідної для приведення в рух робочого органу мобільної бетонозмішувальної установки примусової дії. Проведено аналіз конструктивних параметрів змішувача та геометрії лопатей. Визначено основні складові загальної потужності: енерговитрати на формування і підтримання вихрового руху суміші, а також потужність, необхідна для подолання опору середовища при русі лопатей. Отримані результати дозволяють оцінити вплив конструкції та кінематичних параметрів на енергоспоживання. Обґрунтовано підходи до вибору приводу та підвищення ефективності роботи мобільних бетонозмішувальних установок. Особливу увагу приділено характеристикам пускового режиму, оскільки саме в цей момент спостерігається максимальне навантаження на привід. Аналітичні залежності можуть бути використані на етапі проєктування для оптимізації геометрії робочих органів і вибору енергоощадного режиму роботи.